GLA:D trainingsprogramma bij heup- of knieartrose

GLA:D trainingsprogramma bij heup- of knieartrose

In samenwerking met het Maxima Medisch Centrum (MMC), huisartsenvereniging PoZoB en fysiotherapiepraktijken uit de regio Eindhoven start Fysiotherapie Bladel met een nieuw concept voor de behandeling van heup- of knieartrose; GLA:D.

GLA:D is ontstaan in Denemarken en staat voor ‘’Good Life with osteoarthritis in Denmark’’. Het programma bestaat uit voorlichting en een trainingsprogramma dat de patiënt helpt te leren omgaan met zijn of haar klachten aan heup of knie.

Klachten als gevolg van artrose erg goed te behandelen met gerichte oefentherapie

Tot nu toe werden patiënten met heup- of knieklachten bij een huisarts vaak doorgestuurd naar de afdeling orthopedie in het ziekenhuis. Wanneer een operatie nog niet aan de orde was werd voornamelijk advies en begeleiding in omgang met de klachten gegeven. Patiënten met dit soort klachten reageert vaak erg goed op gerichte oefentherapie. Omdat zorg als deze eigenlijk niet in een ziekenhuis hoeft plaats te vinden is gekozen om het GLA:D programma naar Nederland te halen en in de regio Eindhoven te gaan opstarten. Hierdoor kunnen patiënten in hun eigen regio en door middel van hun eigen inzet een heup- of knieprothese uitstellen of zelfs voorkomen.

Het GLA:D programma is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en bestaat uit voorlichting in het ziekenhuis, afspraken bij uw eigen huisarts en een behandelplan bij een aangesloten fysiotherapeut. Het behandelplan bij de fysiotherapeut zal ongeveer 6 weken duren en bestaan uit 12 trainingssessies. Iedere patiënt krijgt van de fysiotherapeut een persoonlijk trainingsprogramma.

Resultaten Patiënten in Denemarken vertoonden direct na afloop van het programma al verbetering en na 12 maanden zelfs nog verdere verbetering. Deze verbetering bestaat uit minder pijn, minder pijnstillers hoeven nemen en een verbeterde kwaliteit van leven. Wanneer een patiënt nog steeds ernstige klachten blijft ervaren kan een operatie alsnog de juiste keuze zijn. Door middel van dit programma zullen naar verwachting minder mensen te vroeg naar het ziekenhuis verwezen worden voor een heup- of knieprothese. Zo’n prothese verbeterd de kwaliteit van leven, maar gaat gemiddeld tussen 15 en 20 jaar mee. Daarna zou een nieuwe operatie met meer complicatierisico moeten plaatsvinden waarbij vaak de resultaten ook minder positief zijn.

Bent u geïnteresseerd?

Heeft u heup- of knieklachten, neem dan contact op met uw huisarts om te bespreken of u in aanmerking komt voor deelname aan het GLA:D programma.